Kariera

Rolada szpinakowa z wędzonym kurczakiem

Przyrządzanie:
  • Rozmrażamy szpinak. Na patelni na maśle podsmażamy posiekany czosnek, a następnie dodajemy szpinak i całość smażymy na niewielkim ogniu, redukując w międzyczasie nadmiar wody. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.
  • Po ostudzeniu dodajemy żółtka, mąkę i ubite białka, delikatnie mieszając całość. Masę wykładamy na wyścieloną papierem do pieczenia dużą blachę na wysokość 1 cm.

    Pieczemy w temp. 190°C przez 15 min. Po upieczeniu i wystudzeniu kładziemy placek na wilgotnej ściereczce.

  • Przygotowujemy serek, doprawiając go solą, czosnkiem (opcjonalnie) i cytryną. Można dodać posiekany świeży koperek
  • Całą powierzchnię szpinakowego placka smarujemy serkiem, a na wierzch kładziemy płaty cienko skrojonego wędzonego kurczaka. Całość zwijamy ścisło, ale delikatnie w roladę, którą następnie owijamy papierem po pieczeniu i dodatkowo np. folią, i kładziemy do lodówki na co najmniej kilka godzin


Podawanie:
Podając, kroimy ostrym nożem w plastry na grubość 1 cm.
  • - szpinak mrożony (450 g )
  • - mąka (2 łyżki)
  • - ząbek czosnku (2-3 )
  • - cytryny (1/2)
  • - jajka (4)
  • - ser typu ricotta (250 g)
  • - kurczak wędzony (250 g)
  • - sól, pieprz biały (szczypta)
  • - gałka muszkatołowa, masło (łyżka)
test
Prześlij znajomemu »   |   Drukuj »
System GDA
Prawidłowe odżywianie jest jednym z warunków zachowania dobrego stanu zdrowia....
Napisz do nas
Masz pytania dotyczące oferty produktowej lub funkcjonowania firmy Roldrob S.A.?

Wyślij formularz zapytania!